Program

Program

Utolsó frissítés: 2023 november 14.

Lippay - Ormos - Vas Tudományos Ülés - 2023

 

800 – 900

Regisztráció

900 – 1040

Plenáris ülés (K épület Díszterem)

  900 – 915 A konferenciát megnyitja: Nyitrainé Prof. Dr. Sárdy Diána Ágnes
  915 – 1000 Prof. Dr. Helyes Lajos Innovatív lehetőségek a kertészeti kutatásban: Fitonutriesek szerepe az egészség megőrzésében, különös tekintettel a zöldségfajokra
  1000 – 1020 Prof. Dr. Baranyai László Mesterséges intelligencia alkalmazása a termesztésben és az élelmiszeriparban
  1020 – 1040 Prof. Dr. Fekete Albert Tájépítészet: a klímatudatos művészet

1040 – 1100

Kávészünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)

1100 – 1230

Szekcióülések

1230 – 1310

Büféebéd (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)

1310 –

Szekcióülések

 

Szekcióülések

Dísznövénytermesztés K311 Élelmiszertudomány K II Élelmiszer technológia K III
Genetika és növénynemesítés K 6 Gógynövéntermesztés K 8 Szőlőtermesztés és borászat K 7
Táj- és településtudomány K 4 Zöldség- és gyümölcstermeszés K 5

 

 

Dísznövénytermesztési szekció

 Elnök: Dr. Honfi Péter; Titkár: Dr. Mosonyi István Dániel
 Helyszín: K311 (Dísznövénytermesztési Tanszék)
1100 – 1120 Honfi Péter Szélsőséges termőhelyről származó honos évelő fajok kertészeti termesztésbe vonásának első eredményei
1120 – 1140 Horváthné Baracsi Éva Prunus laurocerasus fajták levélfertőzöttségének makro- és mikroszkopikus vizsgálata
1140 – 1200 Kohut Ildikó Lágyszárú dísznövények fejlődése a Margit-szigeti virágágyásban
1200 – 1220 Ördögh Máté A tavaszi metszés hatása ’Adore Aroma’, ’Pure Aroma’ és ’André Rieu’ rózsafajtákon
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Madanecz Timea A Soroksári Fenyő Törzsgyűjtemény Picea pungens Engelm. fajtáinak összehasonlítása
1330 – 1350 Szabó Veronika Városi fák levelének víztartalma vegetációs időszakban Budapesten
1350 – 1410 Huszthy Zita Taxoncsere és fasorrekonstrukció előkészítése a kispesti Ady Endre úton
1410 – 1430 Fodor Attila Pseudomonas savastanoi pv. nerii populációjának jellemzése hazánkban
 

Élelmiszertudományi szekció

 Elnök: Prof. Dr. Baranyai László; Titkár: Juhász Veronika
 Helyszín: K II
1100 – 1120 Fodor Péter Miért eltérőek az élelmiszebiztonsági határértékek a különböző országokban?
1120 – 1140 Antal Otilia Tamara A bél epitélium modellezése a táplálkozástudományi kutatások során
1140 – 1200 Fodor Marietta A közeli infravörös spektroszkópia szerepe az élelmiszer- és kertészettudományban. Mi történt az elmúlt 15 évben a NIR laborban?
1200 – 1220 Benes Eszter Luca Csokoládék minősítése roncsolásmentes FT-NIR spektroszkópiával
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Matkovits Anna Pleurotus ostreatus gomba fajtajelöltek polifenol összetételének vizsgálata UHPLC-ESI- MS/MS technikával
1330 – 1350 Kovács Mónika SCAR markerek fejlesztése Botrytis cinerea detektálására
1350 – 1410 Csóka Mariann Virág-eredetű marker vegyületek vizsgálata méhészeti termékek illó frakciójában
1410 – 1430 Taczmanné Brückner Andrea Biofilm formation on HDPE surface used in drinking water distribution system
1430 – 1450 Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna A szatymazi paprikamustra fűszerpaprika őrleményeinek összehasonlító elemzése
 

Élelmiszertechnológiai szekció

 Elnök: Prof. Dr. Friedrich László és Pásztorné Dr. Huszár Klára; Titkár: Máriáss Balázs
 Helyszín: K III
1100 – 1120 Kókai Zoltán Skálás érzékszervi vizsgálati módszerek összehasonlítása
1120 – 1140 Sipos László Illatérzékelés, illattesztek, fejlesztési lehetőségek
1140 – 1200 Szabó Dániel Olívaolajok színmaszkolásának lehetőségei az érzékszervi kutatásokban
1200 – 1220 Zulkarnain Abdul Hannan Bin Revolutionizing Sensory Evaluation with VR Sensory Booth: Implementing different Sensory Methods
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Laszlovszky Gábor Ferenc Új típusú, megújuló forrásból származó és biológiailag lebontható bioplasztik alapanyag fejlesztése
1330 – 1350 Szabó-Nótin Beatrix Kollagén adagolásának hatása gyümölcslevek tulajdonságaira
1350 – 1410 Kiss Zsuzsanna Kismamáknak szánt alkoholszegény nektársör termékfejlesztése kisüzem számára
1410 – 1430 Nyulasné Zeke Ildikó Növényi fehérjékkel kiegészített kenderital alapú vegán fagylaltok vizsgálata
1430 – 1450 Huang Zehua Advancements in Plant-Based Meat Analogues: Raw Material Suitability, Texture Enhancement, and Color Biomimetics
 

Genetika és növénynemesítés szekció

 Elnök: Prof. Dr. Hegedűs Attila; Titkár: Beti Ivanovska
 Helyszín: K 6
1100 – 1120 Gonçalves Zanfelici Luiz Fernando Assessment of the genetic diversity of Dysaphis devecta complex by SSR markers
1120 – 1140 Ivanovska Beti Analysis of SCoT and FaSt element marker combinations as a novel marker system in Prunus species
1140 – 1200 Szilágyi Sámuel Cseresznye gyümölcsméretének vizsgálata génbanki tételeken hagyományos és molekuláris genetikai módszerrel
1200 – 1220 Desiderio Francesco Germplasm Hunt: Sour cherry colour analysis with SSR markers
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Behán Tamás Magyarországon lőforduló húsos som (Cornus mas L.) populációk genetikai diverzitásának vizsgálata
1330 – 1350 Domokosné Szabolcsy Éva A kertészettudomány kihívásai: BLSS rendszerek kutatása zárt ökológiai terekben- áttekintés
1350 – 1410 Hegedűs Attila Újdonságok az Újvilágból: beszámoló az Amerikai Növénybiológiai Társaság 2023. évi konferenciájáról
 

Gyógynövénytermesztési szekció

 Elnök: Zámboriné Prof. Dr. Németh Éva; Titkár: Dr. Radácsi Péter
 Helyszín: K 8
1100 – 1120 Mulugeta Sintayehu Musie Can drought stress enhance secondary compound accumulations in Ocimum americanum L.?
1120 – 1140 Patonay Katalin Mints producing thymol? – New chemotypes in Hungarian Mentha longifolia (L.) L. accessions in experimental cultivation
1140 – 1200 Radácsi Péter Characteristics of Artemisia species in Hungary and Serbia
1200 – 1220 Sfaxi Ameni Essential oil composition of Mentha longifolia and its antioxidant and antibacterial effect
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Valkovszki Noémi Júlia Az öntözővíz minőségének hatása az orvosi zsálya vetőmag minőségére - előzetes eredmények -
1330 – 1350 Wahengbam Johnson Survey on potential parasitoids of brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys) in Hungary
1350 – 1410 Gupcsó Katalin A mákolaj érzékszervi jellemzői - a nemesítés kihívásai
 

Szőlőtermesztés és borászat szekció

 Elnök: Dr. Varga Zsuzsanna; Titkár: Mile Marianna
 Helyszín: K 7
1100 – 1120 Steckl Szabina Borok alkoholtartalmának csökkentési lehetőségei a borminőség tükrében
1120 – 1140 Győrffyné Jahnke Gizella A művelésmód hatása a szőlő teljesítményére
1140 – 1200 Németh Krisztina Mikrobiológiai készítmények hatása a Generosa szőlőfajta gyökérképződésére
1200 – 1220 Szövényi Áron Növényi fehérje alapú kezelések hatása bio szőlőkből készített mustok, valamint borok polifenol összetételére és nitrogén tartalmú anyagaira
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Taranyi Dóra Ágnes Az öntözés hatása a 'Hárslevelű' szőlőfajta (Vitis vinifera L.) rügytermékenységére
1330 – 1350 Varga Zsuzsanna A Generosa szőlőfajta aktuális termesztői tapasztalatai
1350 – 1410 Vértes Gábor Késői metszés és szálvessző kötözés hatásai a Vitis vinifera cv. ’Chardonnay’ szőlőfajtán
 

Táj- és településtudományi szekció

 Elnök: Prof. Dr. Fekete Albert; Titkár: Weiszer Ádám
 Helyszín: K IV
1100 – 1120 Albicz Kinga Hajdani zártkertek, a tájértékek hordozói
1120 – 1140 Alhaddadein Lina Healing Gardens in Playful Spaces: Designing Therapeutic Environments for Kids in Pediatric Healthcare Playground Settings - Through The Example Of Szent János Hospital
1140 – 1200 Doma-Tarcsányi Judit A városi évelőfelületek ökologikus aspektusai
1200 – 1220 Janab Nouh Transforming King Faisal Street to a Square in Downtown Amman
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Lafayette Sampaio Natalie The influence of natural site on the landscape design principles in National Parks
1330 – 1350 Passos Rosa Tayana Assessing Environmental Education in Brazil and Hungary for the De-sign of Landscape Oriented Educational Programs
1350 – 1410 Salih Kawar A Sustainable Approach to Modular Temporary Housing in Hot-Arid Climates: A Design Proposal for the Mina Camps in Mecca
1410 – 1430 Szabó Krisztina A klímafák jelentősége a városfásításban
1430 – 1450 Szabó Gellért Vilmos Települési faérték számítások értékelése
1450 – 1510 Tuffaha Anas Balancing Urban Metabolism Analysis: Bridging Quantitative and Qualitative Dimensions
1510 – 1530 Gyurasza Miklós A víz jelentősége a történeti kertekben
 

Zöldség- és Gyümölcstermesztési szekció

 Elnök: Dr. Geösel András; Titkár: Najafi Raheleh
 Helyszín: K 5
1100 – 1120 Szabó Anna Tápanyagutánpótlás hatása az okra (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) egy zöld és egy piros termésű fajtájára
1120 – 1140 Kappel Noémi Oltás jelentősége a zöldségtermesztésben
1140 – 1200 Kolozs Henriett Uborka fajtahibridek elárasztástoleranciájának vizsgálata
1200 – 1220 Mozafarian Maryam Salt stress tolerance of grafted eggplants (Solanum melongena L.) using different rootstocks
Ebédszünet (Helyszín: K épület 3. emeleti KLUB termek)
1310 – 1330 Mustafa Mohammed The impact of hedge microclimate on the qualitative and quantitative parameters of different tomato (Solanum lycopersicum L.) genotypes
1330 – 1350 Nádosy Ferenc Perspektivikus mandula alany-nemes kombinációk értékelése
1350 – 1410 Gyurkó Adrienn Génbanki körtefajták gyümölcs minőséget meghatározó fizikai és kémiai értékek elemzése