Program

Program 2025

Utolsó frissítés: 2025 november 26.

Lippay - Ormos - Vas Tudományos Ülés - 2025

2025. november 26.

9:00
10:00
Regisztráció
10:00
10:10
Megnyitó
Díszterem
10:10
11:10
Plenáris előadások
Díszterem
10:10
10:40
Innováció a borászatban: alkoholmentesített borok
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes | egyetemi tanár | MATE Szőlészeti és Borászati Intézet
10:40
11:10
A dohánytripsz: egy különös kártevő története>
Dr. Fail József | egyetemi docens | MATE Növényvédelmi Intézet
11:30
12:45
Szekció előadások
Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer
13:00
14:00
Ebédszünet
Díszterem
14:00
15:30
Szekció előadások
Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

 

Szekciók

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Kertészettudomány szekció I. – Dísznövénytermesztés
Helyszín: Tanácsterem
Szekció elnök: Dr. Honfi Péter | Titkár: Verkman Bertalan
11:30
11:45
Különböző fényspektrumok növényre gyakorolt hatása Petunia ’Kuyamba Lilac Blue’ dugványok gyökeresítése és nevelése során
Mosonyi István Dániel, Gábris Mirtill, Honfi Péter
11:45
12:00
Citokininek hatása az Actinidia chinensis var. deliciosa ’Jenny’ mikroszaporítása során
Ördögh Máté, Kovács Etelka
12:00
12:15
Dendrobium antennatum Lindl. in vitro fejlődésének és stresszválaszainak vizsgálata méztartalmú táptalajon
Gaál Botond, Tillyné Mándy Andrea, Honfi Péter, Mosonyi István Dániel, Molnár Szabolcs
12:15
12:30
Egyes geofiton dísznövény-gyűjtemények állományfelmérése és egy éves fenológiai megfigyelése a Budai Arborétumban
Zsigmondné Szabó Márta, Mosonyi István Dániel, Honfi Péter
12:30
12:45
Évelő dísznövények lombszíneződése
Kohut Ildikó, Babarczi Dóra, Szabó Veronika
12:45
14:00
Ebédszünet
14:00
14:15
Kőris taxonok összehasonlítása egyes ökoszisztéma szolgáltatásaik alapján Budapesten
Szabó Veronika
14:15
14:30
A Hedera crebrescens levélmorfológiai jellemzése és elterjedésének térképezése Citizen Science módszerrel
Grónás Virág, Sütöriné Diószegi Magdolna, Bodor-Pesti Péter, Darabosné Maczkó Beáta, Höhn Mária
14:30
14:45
Biostimulátorok hatása a Thuja occidentalis ‘Smaragd’ és a Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ hajtásdugványok gyökeresedésére
Kovács Etelka, Ördögh Máté
14:45
15:00
A portugál babérmeggy (Prunus lusitanica L.) dugványozási lehetőségeinek vizsgálata
Verkman Bertalan, Sütöriné Diószegi Magdolna, Mosonyi István Dániel, Lipicsné Tóth Hajnalka Ilona, Horváthné Baracsi Éva, Salamon János

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Kertészettudomány szekció II. – Gyógynövénytermesztés / Gyümölcstermesztés
Helyszín: Díszterem
Szekcióelnök: Dr. Simon Gergely | Titkár: Gergely Mátyás
11:30
11:45
Fehér- és fekete üröm fajok (Artemisia absinthium és A. vulgaris) hazai populációinak beltartalmi vizsgálata
Radácsi Péter, Lamrot Woldemariam, László Luca Bolda, Gosztola Beáta, Zámboriné Németh Éva
11:45
12:00
Comparison of wormwood species based on growth and phytochemical parameters in Budapest-Soroksár
Lamrot Woldemariam, Radácsi Péter
12:00
12:15
A termőhelyválasztás kulcs a változó klimatikus adottságokhoz való alkalmazkodásban - a hazai termőhelyminősítés rendszerének áttekintése
Lakatos Tamás, Kovács Szilvia
12:15
12:30
Kajszifajták értékelése virágrügy-berakódottsági paraméterek alapján
Bakos József László, Szalay László
12:30
12:45
Talajtakarás hatásának vizsgálata szilvafajták növekedésére, a talaj víz-, hő-, és tápanyaggazdálkodására
Kovács Szilvia, Ujfalussyné Örsi Dorottya, Lakatos Tamás
12:45
14:00
Ebédszünet
14:00
14:15
Növekedésmérséklő alanyokra oltott fiatal cseresznyefák szárazságtűrésének értékelése
Mohay Piroska, Lakatos Tamás
14:15
14:30
A málna vesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) és a málna karcsú díszbogár (Agrilus aurichalceus) gubacsokból és lárváikból izolált endofita baktériumtörzsek által kibocsátott illékony szerves vegyületek hatása bodza (Sambucus nigra) hajtástenyészetekre in vitro
Tóthné Hortó Annamária, Preininger Éva Ágnes, Rétfalvi Tamás, Sipos György, Felföldi Tamás, Kollányi Gábor, Kirilla Zoltán, Szabó Luca Krisztina, Kutasi József

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Kertészettudomány szekció III. – Zöldségtermesztés / Műszaki tudományok
Helyszín: Klub 1–2
Szekcióelnök: Dr. Kappel Noémi | Titkár: Kóczián Réka
11:30
11:45
Rovarokkal támogatott körkörös gazdálkodási modell kidolgozása a gombatermesztés melléktermékeinek hasznosítására
Geösel András, Szabó Anna, Kappel Noémi, Balázs Gábor, Tóth Dániel, Naijuka Edwiger, Mwnangi Ruth, Benes Eszter, Fodor Péter
11:45
12:00
Portugália napi fényintegrál térképeinek fejlesztése
Dániel Szabó, András Jung, Zsófia Varga, Edina Hajdú, András Revoly, Angela Lausch, Michael Vohland, László Sipos
12:00
12:15
Mikrozöld növények növekedésének optimalizálási lehetőségei, kísérleti vertikális farm tervezése és méretezése során
Revoly András, Sipos László
12:15
12:30
An Environmental Literacy Assessment Model Integrating NAAEE, 2-MEV, INS, and Design-Based Learning
Tayana Passos Rosa, Zsombor Boromisza, Ammar Auda
12:30
12:45
Effect of Liposome-Encapsulated and Conventional Selenium on Tomato Performance and Fruit Quality Under Salinity
Anushree Matabber, Lionel Rhuhanga, Maryam Mozafarian
12:45
14:00
Ebédszünet
14:00
14:15
Mitigating Salt-Induced Stress in Tomato Through Combined Application of Nano-Selenium and Biostimulant Treatments
Lionel Rhuhanga, Anushree Matabber, Maryam Mozafarian
14:15
14:30
Improving the Yield and Biological Efficiency of Pleurotus ostreatus Through Insect-Based Supplementation
Ruth W. Mwangi, Anna Szabó, Noémi Kappel
14:30
14:45
Comparative Effects of Exogenous Spermidine on Growth of Two Tomato (Solanum lycopersicum L.) Genotypes under Heat Stress
Raheleh Najafi, Noémi Kappel, and Maryam Mozafarian

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Szőlészet és Borászat szekció
Helyszín: Vinagora
Szekcióelnök: Prof. Kállay Miklós | Titkár: Mile Marianna
11:30
11:45
Az alkoholtartalom hatása a polifenolok kivonatolhatóságára a bogyóhéjból
Bodnár Eszter, Nagy Balázs, Sólyom-Leskó Annamária
11:45
12:00
A magasabb rendű alkoholok az alkohol csökkentett és alkoholmentesített borokban
Nyitrainé Sárdy Diána, Steckl Szabina
12:00
12:15
Eljárások a szőlő látens kórokozóinak eltávolítására
Oláh Róbert, Oláh Krisztina
12:15
12:30
Alany-nemes oltáskombinációk eredésének, gyökér- és hajtásnövekedésének értékelése Kecskeméten 2025-ben
Szűcsné Varga Gabriella, Oláh Róbert, Bodor-Pesti Péter, Dorn Júlia , Varga Zsuzsanna
12:30
12:45
Fitotechnikai műveletek jelentősége az éghajlatváltozás tükrében: a levélritkítás és a rövidre csonkázás hatása a szőlő szüreti paramétereire Badacsonyban
Jenei Botond Gyula, Jahnke Gizella, Németh Bálint, Knolmajerné Szigeti Gyöngyi, Németh Csaba, Szőke Barna Árpád
12:45
14:00
Ebédszünet
14:00
14:15
A Heritage, ígéretes fajtajelölt morfológiai és termesztési tapasztalatainak bemutatása
Varga Zsuzsanna, Németh Erzsébet Krisztina, Pereczes-Fritz Noémi, Szűcsné Varga Gabriella
14:15
14:30
RGB-alapú vegetációs indexek alkalmazása a szőlő stresszállapotának értékelésére
Bodor-Pesti Péter, Leander Hörmann, Florian Hammer, Richard Schmidt, Luca Masiero, Baranyai László

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Tájépítészet és településtervezés szekció
Helyszín: BUD-K.2-223 szeminárium (38)
Szekcióelnök: Prof. Fekete Albert | Titkár: Jánossyné Perneczky Sára
11:30
11:45
How Real-World Play Behavior Signals Social Sustainability in Playground Environments: Evidence from Budapest
Lina Alhaddadein, Anna Eplényi
11:45
12:00
Növényi jellegadatbázisok használati lehetőségei az ökologikus szemléletű növényalkalmazásban
Doma-Tarcsányi Judit, Szabó Krisztina
12:00
12:15
Vertikális tértagoló rudak, botok, oszlopok a kortárs tájépítészetben
Eplényi Anna, Keresztes Rebeka, Tapasztó Lejla, Christian-Oláh Brigitta
12:15
12:30
Residents’ Perception of Urban Green Space Availability in Ulaanbaatar, and Their Patterns of Use
Anudari Gankhuyag
12:30
12:45
Örökzöld taxonok klorofill koncentrációjának értékelése: kétéves megfigyelések a Budai Arborétumban
Fazakas-Dragán Petra Emese, Tóth Barnabás, Doma-Tarcsányi Judit, Szabó Krisztina
12:45
14:00
Ebédszünet
Szekcióelnök: Dr. Kollányi László | Titkár: Takácsné Zajacz Vera
14:00
14:15
Nádasok állapotának vizsgálata különböző felbontású műholdfelvételek felhasználásával Alsóörs és Balatonrendes példáján
Gyurina Tamás, Boromisza Zsombor
14:15
14:30
Környezeti konfliktusok közösségformáló hatása a Pók utcai lakótelepen
Kalló Éva
14:30
14:45
Akadálymentes természet – egy esettanulmány elemzése
Nagy Dorina, Hubayné Horváth Nóra
14:45
15:00
Matuzsálemi platánok élőhelyének ökológiai átalakítása
Szabó Krisztina, Mohácsi Anna Luca, Vona Márton, Kulich Gábor
14:45
15:00
Parkhasználati tipológiák a világban: kulturális modellek összehasonlító elemzése
Wallner Andrea Orsolya, Karlócainé Bakay Eszter

 

Kertészet I. | Kertészet II. | Kertészet III. | Szőlészet, borászat | Tájépítészet | Élelmiszer

Élelmiszertudományi termékfejlesztés és minőségvizsgálat szekció
Helyszín: K5
Szekcióelnök: Dr. Sipos László | Titkár: Galambosi Zsófia
11:30
11:45
Tészta szívószál tervezése
Fodor Péter
11:45
12:00
Extending the Shelf-Life of Sliced Fruits by Developing Edible Packaging with Apple Pomace Extract
Azin Omid Jeivan, Beatrix Szabó-Nótin, Melody Wambui, Mónika Máté
12:00
12:15
Monoflorális virágporcsomók összehasonlítása táplálkozás-élettani tulajdonságaik és aromaprofiljuk alapján
Végh Rita, Csóka Mariann, Sipos László
12:15
12:30
Különböző almatörköly-készítmények foszfát-helyettesítő képessége vörösáruk esetében
Lehota Vilmos, Majzinger Koppány László, Friedrich László, Abrankó László
12:30
12:45
Növényi alapú, tej- és cukormentes krémlikőr technológiájának fejlesztése
Tóth Petra, Gere Attila, Hidas Karina Ilona, Koris András, Csighy Attila
12:45
14:00
Ebédszünet
14:00
14:15
Yarrowia izolátumok lipáz termelésének vizsgálata
Sipiczki Gizella, Bujna Erika, Nguyen Duc Quang
14:15
14:30
Fodros saláta (Lactuca sativa var. crispa) pulton tarthatósági idejének növelése LED fényforrású klímakamrában
Szabó Dániel, Urbin Ágnes, Sipos László
14:30
14:45
Ivóvízből izolált baktériumok klór rezisztenciája
Erdei-Tombor Patrícia, Karen Jimenez, Kiskó Gabriella, Taczmanné Brückner Andrea
14:45
15:00
Mikrofluidikai részecskeválogatás szimulációval történő optimalizálása és élelmiszertechnológiai alkalmazási lehetőségei
Kruppi Márton, Rákhely Gábor, Valkai Sándor, Sipos László
15:00
15:15
Felhő- és edge alapú adatgyűjtés, vezérlés és monitoring szoftverfejlesztés post-harvest alkalmazásban
Revoly András, Sipos László